Adobe Flash – muinaismuisto

Adobe Flash – muinaismuisto

 

Eli mihin Flashia tarvitaan vielä Herran vuonna 2018?

Hieman taustatietoja aluksi. Flash eli virallisemmin Adobe Flash Player on internetselaimen laajennus, joka mahdollistaa mm. videon toiston suoraan selaimessa. Tämä oli erittäin tarpeellinen lisäosa monen verkkosivuston toimivuuden kannalta vielä ennen vuotta 2014. Silloin julkaistiin HTML5, joka toiminnoissaan pitkälti korvaa Flashin, ilman että erillisiä lisäosia tarvitsee asentaa selaimeen.

Miksi Flashista sitten pitää päästä eroon? Sanalla sanoen, koska se on tietoturvan kannalta suuri riski. F-securen Mikko Hyppönen listasi puheessaan 15 yleisintä haavoittuvuutta, joiden kautta haittaohjelma pääsee verkkosivulta tietokoneelle. Eri Adobe Flashin versioiden osuus kärkipäästä on huimaavat 13/15. (Lähde)

Adobe Flash Player tulee kuolemaan pois parin vuoden kuluttua, sillä Adobe aikoo lopettaa sen tukemisen vuonna 2020 (Lähde). Mutta vielä toistaiseksi jotkut nettisivut pitävät kiinni Flashista. Tästä esimerkkinä junan istumapaikan valinta vr.fi nettikaupassa .

Junalipun saa kyllä ostettua, mutta paikkaa ei voi valita itse ilman Flashia

Jos tykkäät valkata itsellesi sopivia junapaikkoja, kannattaa Flash vielä tällä hetkellä pitää asennettuna. Yhden tai kahden nettisivun takia ei kuitenkaan kannata ylläpitää pahemmanlaatuista tietoturva-aukkoa selaimessasi. Flashin saa nimittäin kytkettyä pois päältä muille kuin valitsemilleen verkkosivustoille.

Google Chromessa ja Firefoxissa Flash on vakiona kysy ensin -tilassa, eli selain pyytää käyttäjältä luvan ennen kuin käynnistää Flashin verkkosivulla. Tämä on jo tietoturvan kannalta oikein hyvä asia. Jos taas et käytä Flash-pitoisia verkkosivuja, voi sen laittaa kokonaan pois päältä.

Flashin asetusten muokkaaminen Google Chromessa

Mene osoitteeseen chrome://settings/content/flash

Vaihtoehtoisesti voit mennä Flash-asetuksiin manuaalisesti: kolme palloa oikeassa yläkulmassa > asetukset > lisäasetukset > sisältöasetukset > Flash

Flashin asetusten muokkaaminen Firefoxissa

Suunnista osoitteeseen about:addons > Liitännäiset

Vaihtoehtoisesti paikalle pääsee myös manuaalisesti: Kolme viivaa oikeassa yläkulmassa > Lisäosat > Liitännäiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.