Kuinka tarkistan tietokoneen speksit?

Kuinka tarkistan tietokoneen speksit?

Minä olen niitä hulluja, joiden mielestä jokaisen tulisi tietää oman tietokoneensa sisuskalut ulkoa. Suotavaa olisi myös olla jonkinlainen käsitys kyseisten komponenttien teholuokasta. Freud olisi varmasti samaa mieltä siitä, että tietokoneen tehot ovat suorassa vuorovaikutuksessa ihmisen internet-egon kanssa. Ja jos tietokoneensa tehoja ei tiedä, on ego vääjäämättä tiedostamattoman alter egon puolella, mistä ei takuulla seuraa mitään hyvää. Tietämällä oman koneensa sisuksen vältyt myös noloilta tilanteilta, etkä joudu tosipaikassa mutisemaan ”se on punainen” kun joku kysyy tietokoneesi speksejä.

Oikeastihan tällä jaarittelulla ei ole mitään väliä, sillä oman tietokoneensa speksit eli komponenttien tiedot saa kaivettua suhteellisen pienellä vaivalla ja nopeasti.

 

Tietokoneen speksit voi itse asiassa tarkistaa monella eri tavalla. Helpoin näistä taitaa olla löytää tietokoneen käyttöohje (jostain) ja katsoa speksit sieltä. Mutta jos tietokoneen mukana tullut paperikasa on teillä tietymättömillä, voi onneksi asian hoitaa myös jälkikäteen digitaalisesti. Tässä on kaksi tapaa tehdä juuri niin.

Metodi 1 (se parempi tapa)

Ensimmäiseksi mene osoitteeseen https://www.ccleaner.com/speccy ja lataa sieltä Speccy-ohjelman ilmaisversio. Asennuksen jälkeen Speccy näyttää kaikki tietokoneen komponenttien mallit ja jopa käyntilämpötilat. Loistavaa!

Huono puoli tästä on kylläkin se, että joutuu lataamaan koneelleen erityisen ohjelman (joka tosin on ilmainen, eipä sillä).

Metodi 2 (se ikävämpi tapa)

Jos jaksaa vähän kaivella, tietokoneen tiedot löytyvät suoraan windowsista. Klikkaa ensin vasemmasta alakulmasta windows-logoa hiiren oikealla näpillä ja valitse ”järjestelmä”

Sieltä käsin avautuneesta ikkunasta näkee käyttöjärjestelmänsä mallin sekä Prosessorin ja muistin määrän. Kiintolevyjen ja näytönohjaimen tiedot joutuu kaivamaan esiin muualta.

Valitse samasta valikosta, josta pääsit järjestelmä-ikkunaan, kohta ”resurssienhallinta” jotta näet, kuinka paljon sinulla on tilaa kiintolevylläsi. Jotta saat tietoosi kiintolevyn mallin, valitse sen sijaan kohta ”tehtävienhallinta”

Klikkaa vasemmasta alakulmasta ”Lisätietoja-nuolta”, jotta pääset laajennettuun tehtävienhallintaan. Valitse sitten ylävalikosta kohta ”Suorityskyky”.

Klikkaa kohtaa ”Levy”, niin kiintolevyn malli tulee näkyviin oikeaan ylänurkkaan.

Sitten pitäisi vielä löytää näytönohjaimen malli, jotta pääsee todella elvistelemään kavereilleen tietokoneensa tehoilla. Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä työpöytää ja valitse kohta ”Nvidia-ohjauspaneeli”.

Klikkaa avautuvasta ikkunasta kohtaa ”Järjestelmän tiedot”

Täältä päästään näkemään, että näytönohjain on Nvidia GeForce GTX 660.

Jos ”Nvidia-ohjauspaneeli” kohtaa ei löydy, kun työpöytää klikkaa hiiren oikealla näppäimellä, sinulla ei varmaan ole Nvidian valmistamaa näytönohjainta. Olettaisin että tilalla on jonkinlainen vastaava ohjauspaneelin painike, jota kautta näytönohjaimen tiedot pääsee katsomaan. Minulla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tarkistaa tätä. [Sori siitä (lataa speccy)].

Comments are closed.