Näyttökaapelit syynissä – VGA, DVI, HDMI vai DP?

Näyttökaapelit syynissä – VGA, DVI, HDMI vai DP?

Näyttökaapeli, eli siis tuo pätkä johtoa tietokoneen ja näytön välissä. Tai pelikonsolin ja television välissä. Tai läppärin ja ylimääräisen näytön välissä. Tai, tai…

No, idea taitaa olla jo selvillä. Näyttökaapeli kuljettaa kuvasignaalin näyttöön, digitaalisesti tai analogisesti, mukanaan äänisignaali tai ei äänisignaalia. Kapitalismin vuoksi ei ole olemassa yhtä standardia joka heitä hallitsee ja yöhön syöksee, vaan vaihtoehtoja on useampi. Koska kirjainlyhenteet harvoin saavat aikaan muuta kuin kurtistuneita kulmakarvoja, vilkaistaan aluksi eri standardien nimet.

 • VGA – Videa Graphics Array
 • DVI – Digital Video Interface
 • HDMI – High Definition Media Interface
 • DP – DisplayPort

Selkeää, eikö? No, ei. Mutta ostoksia tehdessä kannattaa tietää sekä kirjainlyhenteet että täydet nimet. Käydään seuraavaksi läpi jokainen kaapeli vähän tarkemmin.

VGA

VGA on joukon vanhin standardi ja jostain syystä se on yleisesti käytetty vielä nykyäänkin. Ensisilmäyksellä liitin ei vaikuta ollenkaan hassummalta, maksimiresoluutio ja taajuus, jota VGA tukee on jopa 2048×1536 pikseliä virkistystaajuudella 85 Hz. Yli Full HD siis (Full HD = 1920×1080), ei ollenkaan hullummin ottaen huomioon, kuinka vanhasta standardista on kyse. Oman kokemukseni mukaan VGA on myös joissakin tapauksissa helpompi saada toimimaan kuin muut liitintyypit. Sen kanssa tapahtuu vähemmän outoja oikkuja. Ongelma on kuitenkin siinä, että VGA on analoginen liitin, kun taas itse tietokone että sen näyttö ovat kumpikin digitaalisia. VGA-kaapelia käytettäessä kuva siis muutetaan ensin tietokoneen päässä analogiseksi kaapelia varten ja taas takaisin digitaaliseksi näytössä. Lopputulos on heikentynyt kuvanlaatu, jonka voisi helposti välttää digitaalisella kaapelilla.

 

DVI

DVI on digitaalinen kaapeli, joka kehitettiin VGA:n korvaajaksi. DVI:stä löytyy itse asiassa muutamia eri versioita, jopa harvinaisempi analoginen versio DVI-A. Digitaalinen versio on puolestaan DVI-D ja DVI-I toimii yhteen sekä analogisen, että digitaalisen kaapelin kanssa. Koska analogista kaapelia ei yllä mainitusta syystä kannata käyttää, ei DVI-A:sta puhuta tässä artikkelissa enempää. Digitaalista DVI-D:tä ja DVI-I:tä löytyy kahdessa eri muodossa; Single Link ja Dual Link. Single Link pystyy resoluutioon 1920×1200 virkistystaajuudella 60Hz ja Dual Link resoluutioon 2560×1600 virkistystaajuudella 60Hz tai 1920×1080 resoluutioon taajuudella 120Hz. Pidä siis huolta, että sinulla on Dual Link DVI sekä kaapelissa, tietokoneessa että näytössä, jos haluat tarvitset yli Full HD tarkkuutta tai yli 60Hz taajuutta.

 

HDMI

HDMI on kenties tutumpi televisioiden maailmasta kuin tietokoneista, mutta kaapeli toimii aivan hyvin myös tietokoneiden kanssa. HDMI on digitaalinen kaapeli, joka kuljettaa myös ääntä! Loistava ominaisuus, jos haluaa kytkeä koneensa tai pelikonsolinsa televisioon. Tai sitten jos monitorissa sattuu olemaan sisäänrakennetut kaiuttimet, voi nauttia niistä ilman erillistä äänipiuhaa. HDMI on myös kooltaan selkeästi pienempi kuin DVI tai VGA. Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. HDMI-liittimessä ei ole minkäänlaista lukitusta. Kaapeli pysyy paikallaan pelkän kitkan varassa, mikä voi joissain tilanteissa olla ongelma, jos ei halua kaapelin irtoavan pelkän nykäisyn voimasta. Itselläni ei tosin ole koskaan ollut ongelmia tämän asian kanssa. Hyvä vain, ettei näytön taakse kurotellessa tarvitse murehtia erinäisiä lukkomekanismeja. HDMI toimii täysin hyvin, kunhan ei tarvitse yli Full HD tarkkuutta tai yli 60Hz virkistystaajuutta. Jos haluaa kytkeä 4K näyttönsä kiinni HDMI-liittimellä, täytyy tarkistaa, että näytössä ja koneessa on kummassakin käytössä HDMI 2.0. Jos toinen porteista on HDMI 1.0 ja toinen HDMI 2.0, yhteys toimii, mutta hitaammalla HDMI 1.0 nopeudella.

 

DisplayPort

Displayport on siitä jännä tapaus, että nimi on yleisempi täydessä muodossaan kuin kirjainlyhenteenä. Displayport on myös omasta mielestäni tämän poppoon paras liitin.  Se tukee suurimpia datamääriä, on suhteellisen kompakti, sisältää yksinkertaisen lukitusmekanismin ja kuljettaa videon lisäksi ääntä. Jopa vanhin Displayport 1.0 tukee Full HD resoluutiota 144Hz virkistystaajuudella sekä 4K resoluutiota 60Hz virkistystaajuudella. Jos onnistut jotenkin hankkimaan 120Hz 4K näytön, tarvitset 2014 julkaistua Displayport 1.4 standardia. Vaikka Displayport on joukon nopein ja vieläpä lisenssimaksuton (eli tietokoneen valmistajat voivat halutessaan laittaa koneeseensa Displayportin ilman erillistä maksua), on se jostain syystä yllättävän vähän käytetty. Displayport toimii samoin kuin HDMI siinä, että eri versiot toimivat yhdessä, mutta aina vanhemman standardin mukaan.

Pohdinnat

Kohtuuhintaisten näyttöjen tyypillisin resoluutio ja virkistystaajuus on yhä Full HD 1920×1080 pikseliä taajuudella 60Hz. Tämä artikkeli on kirjoitettu vähän siitä näkökulmasta käsin, vaikka muitakin näyttöjä toki löytyy. Jos siis tähtäät tuohon yllä mainittuun perusnäyttöön, on mikä tahansa kaapeli sopiva sinulle. Jopa VGA toimii, jos pieni kuvanlaadun heikkeneminen ei haittaa. Loogisin vaihtoehto saattaa olla vain kaivella vanhoja piuhoja, kunnes sopiva löytyy kaapin nurkasta. Mutta jos haluaa 4K-näytön tai television, täytyy hankkia Displayport tai sitten HDMI -piuha sekä varmistaa, että kone ja näyttö tukevat HDMI 2.0-standardia.

Huomaa, että HDMI 1.0 ja HDMI 2.0 johdot ovat sama johto, ero on liitinportissa. Sama homma Displayportin kanssa, johto on sama eri versioiden välillä, mutta liitinportti muuttuu. Itse johtoa ei siis tarvitse päivittää uudempaan. DVI puolestaan käyttää kahta eri johtoa (ja liitinporttia) Single Link ja Dual Link toimintoihin. Huomaa myös, että digitaalisilla kaapeleilla kalliimpi kaapeli ei tarkoita parempaa kuvanlaatua. Halvin on yleensä paras, sillä toimimattoman/rikkinäisen kaapelin voi palauttaa kauppaan.

3 thoughts on “Näyttökaapelit syynissä – VGA, DVI, HDMI vai DP?

 1. Minkähän näköinen kolonen läppärissä tulee olla, että siihen saa DVI-kaapelin yhdistettyä näytöstä? Asia on nimittäin juuri ajankohtainen ja mietin, saanko läppäriini DVI:n kiinni.

  1. Hei!
   Esimerkiksi HDMI tai DP -liitännät voi muuttaa DVI:ksi adapterin avulla. Todennäköisesti läppärissäsi on joku liitäntä, johon saa ostettua sopivan adapterin.
   Myynnissä on myös sellaisia kaapeleita, joissa toinen pää on HDMI tai DP ja toinen pää DVI

 2. Kelpaako näyttökaapeliksi/liittimiksi/standardiksi Thunderbolt tai USB 3 ja jos niin mikä versio, kun läppärin ulkoiselta näytöltä pitäisi katsoa 4K ja (min) 60Hz -tasoista kuvaa?

  Useissa uusissa ohutläppäreissä ei ilmeisesti tilasyistä ole HDMI- eikä DP-liitäntöjä, DVI:stä puhumattakaan. Löytyy kyllä Thunderbolt 3 ja USB 3.1 Gen 2, mutta huolimatta riittävästä siirtonopeudesta niiden kanssa on ollut ongelmia kuvansiirrossa ulkoiselle näytölle.

  Jos läppärissä on Thunderbolt 3 ja näytössä HDMI/DP/DVI, menetetäänkö signaalia kun joudutaan käyttämään adapteria? Kaupassa näitä on paha testailla ja nettikaupasta ei maallikko uskalla sen vuoksi ostaa lainkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.